Bilim

Kestane Balının Özellikleri ve Faydaları

27 Şubat 2017Marius Lixandru tarafından Kestane balı, öncelikle birkaç kestane türünün çiçek nektarından yapılan bir çiçek balıdır. Belli bir tadı ve belli bir acılığı ile daha güçlü bir baldır. Kendisini daha da çekici kılan daha koyu bir pigment ile ayırt eder. Çoğu insan kestane balı gibi koyu renkli balları daha yüksek antioksidan içerik, üstün bir beslenme profili, özellikle daha yüksek mineral içeriği, benzersiz aroma, acı tatlandırıcı veya göreceli olarak yüksek polen içeriği, doğal bir immünomodülatör olarak kabul edilen polen gibi çeşitli nedenlerden dolayı tercih eder.

Bal kestanesi hangi çeşitlerden yapılır?

Bal, geldiği bölgeye bağlı olarak, farklı ağaç türlerinin çiçek nektarından yapılır. Örneğin, Avrupa kestane balı, öncelikle tatlı kestane ağacının ( Castanea sativa ) çiçek nektarından yapılır . Aynı zamanda sadece kestane olarak da adlandırılan tatlı kestane, Akdeniz’in her yerine yayılmıştır, ancak Fransa, İsviçre ve Türkiye gibi ülkelerin dağlık bölgelerinde çok sayıda bulunur.

İtalya, Fransa, Türkiye, İsviçre, Avusturya ve hatta Yunanistan bile Avrupalı büyük kestane balı üreticileridir . Kuzey Amerika’da kestane balı, öncelikle tatlı kestane çiçek nektarından, Amerikan kestane çiçeklerinden ( Castanea dentata ) veya Allegheny Chinkapin ( Castanea pumila ) olarak da adlandırılan cüce kestaneden elde edilebilir . Asya’da bal üreten kestane türleri arasında Çin kestanesi ( Castanea mollissima ), Japon veya Kore kestanesi ( Castanea crenata ) ve birkaç başka tür bulunabilir. Kestane, zehirli ve kaçınılması gereken at kestanesi ( Aesculus hippocastanum ) ile karıştırılmamalıdır

Kestane balı neye benziyor?

Kestane Balı genellikle koyu renklidir, ancak kehribar-kahverengi ila neredeyse siyah görünen çok koyu kahverengi arasında değişebilir. Kahverengimsi altın, kırmızımsı refleksler oluşabilir. Kestane balı, meşe balı veya orman balı gibi koyu renkli balların, açık renkli olanlardan daha üstün bir antioksidan profiline sahip oldukları bulunmuştur. Dahası, bu özel çeşitlilik çok yavaş bir şekilde kristalleşir ve olduğu gibi bir koyu kahverengi rengi alır.

Kestane balının tadı ve kokusu nasıldır?

Çeşitliliğin tadı, bu kadar popüler olmasının nedenlerinden biri çünkü herkes tatlı bal türlerini sevmiyor . Kestane balı sadece hafif bir tatlıdır, karmaşık bir tadı, yoğun aroması ve oldukça kalıcı bir tadı vardır. Hafif acı bir tat, keskin, baharatlı, deri lezzet notaları, bazen soluk çiçek veya dumanlı bir koku ve belli bir tomurcuk vardır. Hafif ekşiliği balın tanen içeriğinin bir sonucudur, tanenler bir polifenol veya büzücü özelliklere sahip antioksidandır ve bunları içeren yiyeceklerin belirli bir turta tadına sahip olmasına neden olur.

Genel olarak, Organik Bal ne kadar koyu olursa lezzet profilini o kadar yoğun ve aromatik hale getirir . Ayrıca, nektar, mevsim, iklim, hava koşulları vb. Sağlayan kestane türlerine bağlı olarak tada farklılıklar oluşabilir. Çeşitin acı-tatlı tadı peynirlerle veya etlerle eşleştirmek, aynı zamanda sabahları özellikle tatlı bir yayılma arayanlar için kızartmak için mükemmeldir.

Bu ne için iyi?

Kestane balının sağlığa faydaları nelerdir? Bu özel çeşitlilik çok çeşitli koşullar için iyidir ve aşağıdaki özelliklere ve avantajlara sahiptir:

1) Doğal antibakteriyel . kestane balı, temel olarak doğal olarak oluşan bir antimikrobiyal olan hidrojen peroksit içeriğinden elde edilen etkileyici doğal antibakteriyel özellikleri ile bilinir. Ayrıca, düşük nem içeriği ve yoğunluğu, bakteri sayısını azaltarak antibakteriyel etkilerine katkıda bulunur. Araştırmalar, balın Staphylococcus aureus , Escherichia coli vb. Ve Candida albicans gibi mantarların büyümesini engelleyebileceğini, bakteriyel yükü azaltarak yara iyileşme süresini iyileştirdiğini ve solunum yolu enfeksiyonlarının ardından daha hızlı iyileşmeyi sağladığını göstermektedir .

2) İmmünomodülasyon özellikleri . Kestane balının immüno-modülatör özelliklerinin, genellikle daha yüksek polen içeriğinin bir sonucu olduğuna inanılmaktadır. Polen, nektar toplayıp balın bir parçası haline geldiğinde balın vücuduna kendini bağlar. Çalışmalar, polenin histamin salınım hücrelerinden (bir tür beyaz kan hücresi) salınımını önleyerek potansiyel olarak anti-alerjik etkilere ( Bee Polen: Kimyasal Kompozisyon ve Terapötik Uygulama ) katkıda bulunduğunu öneriyor .

Ayrıca, beyaz kan hücreleri üreten organların iyi çalışması için gerekli olan önemli besinleri biriktirmelerine yardımcı olarak bağışıklık sistemine de fayda sağlar. Bununla birlikte, kestane poleni veya bal arısı enzimlerine zaten alerjiniz varsa, tüketimden kaçınılmalıdır çünkü potansiyel olarak yaşamı tehdit edici bir alerjik reaksiyonu tetikleyecektir.

3) Anti-enflamatuar etki . Antioksidan polifenoller ve kestane balının diğer benzersiz bileşenleri genel anti-enflamatuar etkilerinden sorumludur. Balın boğaz ağrısına, yara iyileşmesine, ülserlere ve hatta akneye yardımcı olabileceği ve daha hızlı iyileşmeyi teşvik edebileceği iltihap azaltıcı etkisi ve antibakteriyel özellikleri nedeniyle.

4) boğaz ağrısı ve gastrit için iyi . Kestane balı viskozdur ve düşük nem içeriğine sahiptir, boğaz veya mide astarı üzerinde koruyucu bir tabaka oluşturmasına izin vererek yatıştırıcı etkisine katkıda bulunan ve daha fazla tahrişi önlerken iyileşmesini sağlayan özelliklerdir. Bu yüzden bal, yemekten önce çayın içine eklenir veya çiğ olarak tüketilir ve solunum yolu enfeksiyonları, yaralar, gastrit ve ülserlere yardımcı olduğu söylenir.

5) cilt bakımı için harika . Hafifçe sıkılaştırıcı yapan tanen içeriği nedeniyle kestane balı cildi geçici olarak sıkılaştırmaya yardımcı olabilir ve daha genç ve taze bir görünüm kazandırabilir. Ayrıca, bir yüz maskesi olarak uygulandığında cildi daha yumuşak yapar ve gözeneklerin tıkanmasına yardımcı olur. Antibakteriyel özellikleri nedeniyle, ciltte bakteri sayısını azaltmaya yardımcı olabilir ve muhtemelen daha ciddi akne kırılmalarını önleyebilir.

6) Antioksidanlar bakımından zengin . Kestane veya orman balları gibi daha koyu ballar, hücreleri serbest radikallerin zararlı etkilerine karşı koruyan ve oksidatif stres ve ardından hücre hasarını önleyen antioksidan polifenoller bakımından zengindir. Balın kirlilik, ilaç, stres ve diğer benzer faktörlerden kaynaklanan oksidasyonu önlemeye yardımcı olduğuna inanılıyor.

7) Zengin beslenme profili . Daha koyu bir bal olan kestane balı, diğer çeşitlerden, özellikle C vitamini, potasyum, manganez, demir, bakır, az miktarda amino asit ve diğer besinlerden daha fazla miktarda vitamin ve mineral içeren üstün bir beslenme profiline sahiptir. C vitamini harika bir antioksidandır ve antienflamatuardır, demir anemiyi önlemeye ve tedavi etmeye yardımcı olurken, potasyum sinir sistemi ve kardiyovasküler sağlık için mükemmeldir.

8) Enerji verici hareket . Kestane balındaki doğal şekerler, vitaminler ve mineraller enerji seviyelerinin yenilenmesine ve doğal olarak yorgunluk ile mücadeleye yardımcı olur. Bu ayrıca tüketim için de büyük ölçüde tavsiye eder.

Sonuç

Kestane balı, herkese hitap etmeyecek özel bir tada sahiptir. Bununla birlikte, aromatiktir ve acı tadına iltifat eden, lezzetine ekleyen eşsiz bir tada sahiptir. Çeşitleri genellikle vitaminler ve mineraller bakımından zengindir ve anti-enflamatuar, anti-alerji, akne karşıtı, öksürük önleyici ve antibakteriyel faydalar sağlar, ayrıca tahriş olmuş bir boğaz ve mide astarını yatıştırır. Her zaman sertifikalı, organik, çiğ kestane balı seçmek ve ısıtmaktan kaçınmak önemlidir, çünkü faydalı özelliklerini kaybetmesine neden olabilir.

cihan

Ben cihan, birçok projede internet üzerinde çeşitli insanlara seslendik. Bu projemiz ile de belirli kişilere seslenmeyi amaçlıyorum. Uzun zamandır çeşitli yerlerde içerikler ile karşınızdaydım. Sosyalmag.com ile yine sizlerleyim.

İlgili Makaleler


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu