BilimTeknoloji

Rüzgar Türbinleri (Rüzgar Gülü) Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Rüzgâr türbinleri, havada olan kinetik enerjiyi, mekanik enerjiye çevirirler. Rüzgar türbinin içerisinde bulunan jeneratör sayesinde kanatların dönmesi ile oluşan mekanik enerjiyi, elektrik enerjisine dönüştürürler.

Elektrik Üretimi Ne kadar ?

Şebekeden uzakta yer alan evlerde kullanılan ev tipi rüzgar türbinleri, ürettikleri elektriği akülerde depolarlar. Rüzgar türbinleri jeneratörünün maksimum üretebildiği watt gücüne göre sınıflandırılırlar. Rüzgar gülü, rüzgar hızı sürekli değiştiğinden dolayı maksimum verim ile çalışamazlar. Bu yüzden kullanıcılar rüzgar türbinin düşük devirlerde dönmesini varsayarak maksimum güç hesabı yapmamalıdırlar.

Montajında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Rüzgar türbinlerinin montajında yer seçimi çok önemlidir. Ev tipi rüzgar türbini kurulumu yapmadan önce montaj yeri analizinin tespitinin iyi yapılması gerekmektedir. Rüzgar yönü, rüzgar şiddedi ve rüzgarın önünü kesecek birşeyin olmaması verimi arttıracaktır.

Yükseğe Kurulması Bir Ajantaj Mı ?

Ev tipi küçük rüzgar türbin, montajı yapıyorsanız bir başka dikkat etmeniz gereken konu ise yüksekliktir. Rüzgar türbinin kanatları, rüzgar enerjisini daha iyi yakalayıp elektrik enerjisinden maksimum yararlanmak için kulenin mümkün olduğu kadar yüksek olması gerekmektedir. Ev tipi rüzgar türbinlerinin direk boyu, yani yüksekliği 6 metre ile 12 metre arasında değişmektedir.

Kanat Yapısı Etki Eder mi ?

Rüzgar türbinleri, hava akışını kanatları aracılığı ile mekanik enerjiye çevirirler. Bu yüzden rüzgar türbini kanat yapısı son derece önemlidir. Kanatlar mutlaka çok hafif ve aşırı rüzgardan etkilenmeyecek şekilde olmalıdır. Genellikle ev tipi rüzgar türbini kanatları kompozit malzemeden hafif ve esnek seçilmektedir.

Şarj Kontrol Cihazlarının Önemi

Şebekeden hattından uzakta yer alan ev veya çiftlik gibi yerleşimlerde kullanılan rüzgar türbinleri, ürettikleri elektriği akülerde depolarlar. Rüzgar enerjisinin ürettiği elektriği akülerde depolamaya uygun hale getiren cihazlara, şarj kontrol cihazı veya şarj regülatörü adı verilirler. Böylece üretilen elektrik akülerin ömrünü kısaltmadan depolanır. Her rüzgar türbini sisteminde mutlaka şarj kontrol cihazı kullanılması gerekmektedir.

Kaynak : Ekonomik Solar

cihan

Ben cihan, birçok projede internet üzerinde çeşitli insanlara seslendik. Bu projemiz ile de belirli kişilere seslenmeyi amaçlıyorum. Uzun zamandır çeşitli yerlerde içerikler ile karşınızdaydım. Sosyalmag.com ile yine sizlerleyim.

İlgili Makaleler


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu