Güneş Panelleri ve Solar Paneller Hakkında
Yeryüzüne düşen güneş ışığının enerji miktarı, günümüzde kullandığımız dünya enerji miktarının tam 10 bin katıdır. Bu yüzden insanoğlu enerji ihtiyacını karşılamak için dünyaya gelen güneş ışınlarının sadece 0,01’ini verimli kullanması yeterlidir. Güneş panelleri de, dünyaya gelen güneş ışıklarını elektriğe çevirirler. Güneş paneli üzerine gelen güneş ışığını emmeye yarayan solar hücrelerden oluşur. Bir güneş panelinin verimi, kullanıldığı hücrenin güneş ışığını elektriğe dönüştürme oranı ile belirlenir.
Kurulumlarında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Güneş paneli kurulumu genellikle iki şekilde yapılır. Büyük güneş enerjisi santralleri araziye kurulumu gerçekleştirilirken, fabrikalar, çiftlikler veya evlerde genellikle çatıya kurulum yapılmaktadır.
- Yere kurulumu yapılan güneş panelleri genellikle araziye 50 cm yüksekte olurlar. Böylece aşırı tozlanmanın ve verim kaybının önüne geçilmesi hedeflenir. Arazi kurulumlarında zemin yapısı son derece önemlidir. Yumuşak zeminde güneş paneli konstriksiyonu çakma yöntemi ile sabitlenirken, taşlık veya kayalık olan bölgelerde beton yöntemi ile sağlamlaştırılır.
- Çatıya montaj yaparken, çatının eğim açısı son derece önemlidir. Eğer kurulum yapılacak çatı düz ise, güneş panellerine eğim vermek için arazi uygulamasına benzer fakat daha hafif konstriksiyon da eğim yapılmalıdır. Eğer çatı eğimli bir çatı ise eğim vermeye gerek yoktur.
Güneş paneli kurulumunda dikkat edilmesi gereken en önemli konu, panellerin ön yüzünün güney cephesine bakması ve önünde gölge yapacak herhangi bir şey bulunmamasıdır.
Kullanım Alanlarına Göre Çeşitleri
Günümüzde güneş panelleri iki farklı hücre tipine göre sınıflandırılır. Bunlardan birincisi polikristal solar hücre yapılı güneş panelleri, diğeri ise monokristal solar hücre yapılı güneş panelleridir. Günümüzde yaygın olarak polikristal hücreli güneş panelleri üretilmektedir.
Polikristal Güneş paneli kurulumu ve üretimi
Polikristal paneller , monokristal güneş panellerine göre potada çekme prosesi işlemi gerektirmediğinden daha uygun maliyetlidir. Polikristal güneş panellerinde silikon ham haldeyken eritilir ve kare hücre haline getirilir. Böylece polikristal solar hücre yapılı güneş panelinin üretim maliyeti, monokristal hücre yapısına göre daha uygundur. Polikristal güneş panelleri, düşük maliyetli olduğundan daha yaygın üretime sahiptir. Fakat polikristal güneş panellerinin verimliliği, monokristal ile kıyaslandığında daha düşüktür. Polikristal güneş panellerinin verimliliği genellikle 13-16 oranındadır.
Monokristal Güneş Paneli Üretimi ve Kurulumu
Yukarıda polikristal güneş panellerini anlatırken değindiğimiz gibi monokristal güneş panelleri, yüksek dereceli silikondan yapılmıştır ve bundan dolayı monokristal yapılı paneller yüksek verimlilikle çalışırlar. Monokristal güneş panellerinde performans oranları 15-20 oranındadır. Monokristal güneş panelleri daha verimli olduğundan sıklıkla uzay istasyonlarında, uydularda da ve ileri teknoloji ürünlerinde kullanılır. Monokristal solar panelin en büyük dezavantajı daha pahalı olmasıdır.
Esnek Solar Panellerin Kullanım Alanları
Mevcut güneş panellerine göre daha hafif ve esnek bir malzemeden yapılan solar panellerdir. Genellikle tekne, marin, elektrikli bisiklet gibi tasarımı önemli alanlarda kullanılan bir ürün olup, eğimli çatılar içinde önemli bir avantaj sağlamaktadır. Sıradan güneş panellerinin eğimli çatıya montajının zor olduğu projelerde, çatının izolasyonuna hasar vermeden montajı yapılabilir.
Esnek Güneş Panelleri hafif olduğu için seyyar elektrik ihtiyacı olduğunda kolaylıkla taşınabilir. Gelecekte her binada yaygın olarak kullanılması beklenen esnek güneş panelleri, yüzey kaplamada bile diğer panellere göre büyük avantaj sağlar.
Esnek Solar Paneller askeri sistemlerde, yatlarda, teknelerde, doğa gezilerinde, kamplarda kullanılabilir ve taşınabilir. Farklı enerji ihtiyacına uygun olacak şekilde farklı güçlerde paneller mevcuttur. İnce film teknolojisinin yaygınlaşması bu ürüne olan talebi arttıracaktır. İnce film teknolojisi esneyebilen bir yüzeye silikonun çok ince katmanlar halinde montajının yapılması sonrasında ve silikon katmanının esneme özelliği kazandırılması ile üretilir.
Neye Göre Hangi Güneş Panelini Seçmeliyiz ?
Solar enerji sistemlerinde en önemli konulardan biriside güneş paneli seçimidir. Güneş panelleri kalitesinden, garanti şartlarına ve verimine göre birçok farklılık gösterir. Eğer en ucuz güneş panelini arıyorsanız birçok şeyi umursamanız gerekecektir. Örneğin en ucuz paneli satan kişiler genellikle garantiye önem vermezler ve sizi satış sonrası destekte yalnız bırakırlar. İyi ve kaliteli panel üreticileri genellikle 25 yıl performans garantisini kolaylıkla verebilirler. Sizde mümkünse böyle firmalardan güneş paneli satın almaya çalışmalısınız.
Güneş panellerinin watt cinsinden gücü fiyatı etkileyen en önemli özelliğidir. Mesela 150 wattlık bir panel ile 250 wattlık bir panel arasında, saatte 100 watt elektrik üretmede fark vardır. Bu yüzden güneş panelleri fiyatları watt cinsinden belirlenir. 250 watt gibi büyük panellerin üretim maliyetleri, örneğin 100 watt gibi panellere göre daha ekonomik olduğundan birim maliyetleri daha ucuzdur. Sizde güneş paneli seçerken en büyük güneş paneli modülünü almaya çalışın.
Ekonomik Solar ‘ın yeni Bursa ofisine ziyaret etmek isterseniz aşağıdaki bağlantıyı tıklayabilirsiniz;
https://goo.gl/maps/MVDqgqEK6bT2