Temel Düzeyde Elektrikli Araç Şarj Ünitesi Bileşenleri
Elektrikli araç şarj istasyonları, enerjisini elektrikten sağlayan araçlar için elektrikli araba şarj istasyonu ihtiyacı doğmaktadır. Bu araçların şarjının azaldığı noktalarda ulaşabilecekleri istasyon sayısı ne kadar çok artmış olursa ihtiyaçlarda bir o kadar rahat karşılanma durumuna gelecektir.
Bu istasyonlar, araçların enerji ihtiyacını karşılamaları yönünden günümüzde çoğunlukla kullanılmış olan petrol istasyonlarına benzetilebilmektedir. Ancak doğaya uyumlu olması ve temiz olması ayrıca yenilenebilir teknolojide olması vasıtası ile maliyetlerinin düşüklüğü birçok yönden benzin istasyonlarından avantajlı özelliklere daima sahiptir.
Elektrikli araç şarj istasyonları, büyük site, alışveriş merkezleri ve iş merkezlerinde oldukça uygun alanlara ihtiyaçların giderilebilmesi adına kurulabileceği gibi bir hizmet sunumu doğrultusunda kazanç elde etme amacıyla da kurulabilmektedir.
Elektrikli Araç Şarj İstasyonlarının Kurulumunda Dikkat Edilmesi Gerekilen Hususlar
Enerji şarj istasyonlarının kurulumunda yakın gelecekte istasyonlara duyulmuş olan ihtiyacın artacağı gerçi daima dikkate alınmalıdır. Araç şarj istasyonlarının kurulacak yer ve kapasite bu gerçeğe göre sürdürülebilir şekilde belirlenmelidir. Elektrikli araç şarj istasyonlarının bileşenleri verimi önemli şekilde etkilemektedir. Bileşenlerden bahsedecek olursak;
- Güneş panelleri
- Rüzgâr jeneratörleri
- Bağlantı aparatı
- Enerji panelleri
- Eko güç ve güç istasyonu gibi yapılardan oluşmaktadır.
Elektrikli araç şarj istasyonlarının sistemleri bu bileşenlerden güç almaktadır. Bu nedenle her bir bileşenin varlığı, kalitesi ve diğer bileşenlerle uyumu açısından sistemi tamamı açısından önemli bir işleve sahip olmaktadır.
Elektrikli Araç Şarj İstasyonları ile İlgili Mevzuatlar Hakkında
Bursa Elektrikli Araçların Şarj istasyonlarının üretimi artması ve şarj istasyonlarının şarj ihtiyacının ortaya çıkması nedeniyle ülkemizde ve dünya genelindeki diğer ülkelerde ihtiyaca uygun mevzuat oluşturma gereği daima doğmaktadır. Bu alanda yapılmış olan hukuki çalışmalar ve kanunlar da günden güne artış gösterebilmektedir.
Elektrikli araç şarj istasyonu kurulumu ile ilgilenenlerin güncel mevzuatı daima takip etmesi ve hukuksal gerekliliklere önem göstermesi gerekmektedir. Girişimcilerin, mevzuatta düzenlenmiş olan sayısal ve niteliksel oluşan koşulları sağlama yönünde daima bilgi sahibi olmalıdır. ekonomiksarj.com firması bu konuda girişimcilere gerekli bilgilendirmeleri yapmaktadır ve ayrıca hukuki danışmanlık alınmasını da tavsiye etmektedir.
Elektrikli araç şarj ünitelerine ihtiyaç duyulan ve monte edilecek priz çıkışı veya konnektör türleri belirlenirken araç üreticisinin talimatlarında daima belirtilmiş olan şebekeye uygun ekipmanlara ihtiyaç kesinlikle uygunluk derecesinde olmalıdır.
Genel olarak şarj yükünün özellikleri için uygun olarak üretilmiş ve uygunluğu onaylanmış olan ekipmanlar, prizler, konnektörler ve kontakların yaşanmasını önlemek amacıyla iki kilitleme düzenlemesinden birine sahip olması kesinlikle gerekmektedir.
Her bir priz çıkışı yalnız olarak bir aracın şarj edilmesine hizmet etmeli ve priz çıkışının yerden yarım metre ila bir buçuk metre arasında olacak şekilde sabit bir aktarım kutusuna monte edilmesi kesinlikle sağlanmalıdır.
Kullanılacak bu prizlerin çıkışlarının taşınabilir yapıda olmaması ve uzayıp asla kısılmamasına dikkat edilerek aktarım işleminin emniyetli bir şekilde sağlanmasına dikkat edilmesi gerekilmektedir.