BilimTeknoloji

Kimyasal Bağlı Polietilen Köpüklerin Diğerlerinden Farkları Nelerdir?

Dayanıklı, temiz ve işlevsel bir malzeme olan polietilen köpük neredeyse her sektörde kullanılmaktadır. Polyethylene foam, özellikle yüksek yalıtım niteliği ve uygun fiyatıyla öne çıkmaktadır. Özellikle darbelere karşı dayanıklı olmaları, yalıtım niteliği, su ve nem geçirmez oluşu nedeniyle tercih edilen polietilen köpüklerin kullanımına pek çok farklı alanda rastlanmaktadır.

Bu alanların başlıcaları olarak ambalaj endüstrisi, yapı sanayii, beyaz eşya, otomotiv, inşaat, imalat, ayakkabı ve çanta sektörleri sayılabilir.

PE foam tamamen geri dönüştürülebilirdir olmasıyla diğer materyallere kıyasla temiz bir çözüm sunar. Darbelere karşı etkili malzemelere ihtiyaç duyulan her sektörde kullanılan polietilen köpükler; fiziksel çapraz bağlı polietilen köpükler, kimyasal çapraz bağlı polietilen köpükler (Chemically Cross Linked Polyethylene Foam) ve düz bağlı polietilen köpükler olmak üzere üçe ayrılırlar.

Bu yazıda kimyasal bağlı polietilen köpüklerin diğer polietilen köpüklerden farkına değineceğiz.

Kimyasal Bağlı Polietilen Köpüklerin Özellikleri

Kimyasal çapraz bağlı polietilen köpük, içine katılan kimyasal şişirici ve çapraz bağlayıcılar sayesinde ekstrüze edilip fırınlama işlemiyle genleşmesi sağlanan bir polyethylene foam türüdür. Bu polietilen köpük türü, çapraz bağlı yapısı sayesinde üstün fiziksel ve mekanik niteliklere sahiptir. Fiziksel çapraz bağlı polietilen köpük ile arasındaki en temel farklar hücre yapısının daha iri ve yüzeyinin daha pürüzlü olmasıdır. Ses, ısı, nem yalıtımı ve darbeye karşı koruma amaçlı pek çok alanda kullanılır.

Hafifliği sebebiyle kolay bir kullanıma sahip olan kimyasal çapraz bağlı polietilen köpük, fiziksel bağlı olanların aksında pürüzlü yapısı nedeniyle estetik işlemlerde çok fazla kullanılmaz. Kimyasallardan ve dış ortam şartlarından etkilenmeyip geniş bir ısı aralığında kullanılabilir.

Bu polietilen köpük türü ayrıca herhangi bir zehirli ya da tehlikeli madde kullanılmadan üretilir ve çevre dostudur. Kimyasal bağlı polietilen köpükler kesilmiş plaka, rulo, boru veya levha şeklinde ve farklı renklerde üretilebilir. Özellikle ayakkabılarda, seramik ve çeşitli dekorasyon eşyalarında kullanılan bu köpükler yapı endüstrisinde yalıtım amaçlı kullanılır.

Darbelere karşı dayanıklı oldukları için elektronik eşyaların ambalajlanmasında da kullanılmaktadırlar. Bunun yanında isteğe bağlı olarak alev yürütmezlik özelliği ile birlikte de üretilebilirler ve müşterinin talebine göre laminasyon yapılabilir.

Polietilen Köpüklerin Özellikleri

Polietilen köpüklerin belli başlı temel özellikleri vardır. Bu özellikler sebebiyle polietilen köpük kullanımı pek çok sektörde avantaj sağlamaktadır. Bu özelliklerin başlıcası polietilen köpüklerin nem ve su geçirmez olup yüksek yalıtım sağlamasıdır. Bu sayede polietilen köpükler ambalajlama için en iyi seçenekler arasındadır.

Aynı zamanda çökme yapmayan polietilen köpükler darbe aldıktan kısa bir süre sonra eski hallerine kavuşurlar. Kokusuz bir yapısı olan PE foam, mantar ve bakteri gibi oluşumların meydana gelmesini de engeller.

Bunun yanında uygun fiyatlı olmaları bu köpüklerin bir diğer avantajıdır. Polietilen köpükler, kapalı hücre yapıları sayesinde sıradan köpüklere göre daha kaliteli ve kullanışlıdırlar. Her türlü polietilen köpük ihtiyacınız için Durfoam internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.

cihan

Ben cihan, birçok projede internet üzerinde çeşitli insanlara seslendik. Bu projemiz ile de belirli kişilere seslenmeyi amaçlıyorum. Uzun zamandır çeşitli yerlerde içerikler ile karşınızdaydım. Sosyalmag.com ile yine sizlerleyim.

İlgili Makaleler


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu