Endüstriyel Aydınlatma Çalışmalarında Dikkat Edilecekler
Aydınlatma işlemi madencilik, imalat, ambalajlama, spor ve denizcilik gibi çok sayıda endüstride önemli bir unsurdur. Bu ve benzeri endüstriler için elektrik armatürleri yüksek voltajlı hizmet performansı için tasarlanmış olup, iklim ve aşırı sıcaklıklar gibi en güç olumsuz koşullarda bile çalışmaya devam ederler.
Elektrik aydınlatması, uygun aydınlatma ve çıkışı artırma unsurlarının yanı sıra, işyerlerinde güvenliğin korunması konusunda da büyük önem taşır. Aydınlatması iyi olan bir çalışma alanı var ise ekipmana çarpmak, keskin aletlere basmak vb. istenmeyen iş kazalarının önlenebilmesi mümkün olur. Endüstriyel aydınlatma uygulamaları için büyütme ışıklar, LED, halojen makinesi ve floresan lambalar gibi pek çok elektrikli aydınlatma armatürleri kullanılabiliyor.
Endüstriyel Aydınlatma Nedir?
İçerisinde endüstriyel aydınlatma kullanılacak olan tesise göre değişiklik gösterebilen özelliklere sahiptir. Örnek olarak bir gıda tesisi içerisinde, gıda yönetmeliğinin ön gördüğü standartlara uygun armatürler kullanılması gerekiyor. Buna ek olarak ilaç tesislerinde de gıda tesislerinde kullanılanlara benzer armatür ve lambaların kullanılması gerekiyor.
Endüstriyel Aydınlatma Tesisatları Nedir?
Endüstriyel aydınlatma tesisatlarının kurulumu yapılırken malzeme seçimi önemli bir yol oynuyor. Aydınlatmanın kurulacak olduğu yerin iç veya dış mekan olması ya da endüstrinin karakteristik özellikleri malzeme seçimi konusunda etkili ve önemli değişkenler olarak ön plana çıkıyor.
Endüstriyel Aydınlatmanın Gereksinimleri Karşılayabilmesi İçin Gerekenler
Endüstriyel aydınlatma konusunda yüksek kaliteyi sağlamak adına mekana uyan sanayi tipi aydınlatma tesisatı yapılması gerekiyor. Herhangi bir mekan içerisinde endüstriyel aydınlatmanın beklenen gereksinimleri karşılayabilmesi için dikkat edilmesi önerilen ayrıntılar şunlardır:
- Işığın dağılımı,
- Işığın göz kamaştırmaması,
- Işığın şiddeti,
- Aydınlatmanın eşit olması,
- Işık gölgesi.
Endüstriyel aydınlatma armatürlerinin seçilmesi aşamasında bu hususların göz önünde bulundurulması önem arz ediyor. Bunun yanı sıra aydınlatma için hedeflenmiş olan yerden başka yerlerin de aydınlatılacak olmasının sebep olduğu enerji kaybına da dikkat edilmesi gerekiyor.
Aydınlatma Araçları Türleri
Aydınlatmayı gerçekleştiren araçların ışınlarının çalışma alanı içerisine yönelişlerine göre aydınlatma türleri şunlardır:
- Dağıtılmış aydınlatma,
- Direkt aydınlatma,
- Endirekt aydınlatma,
- Yarı direkt aydınlatma.
Aydınlatmanın uygulanacağı mekan ve sektör bazında hesaplamalar yapılarak, bu aydınlatma türlerinden hangi bir ya da birkaçının kullanılacağına karar veriliyor. Yukarıda da örneklendirildiği gibi, aydınlatma yapılacak olan tesisin belirlenen aydınlatma standartları göz önünde bulunduruluyor.
Atöyle Dışı Aydınlatma
Atölyelerin iç kısımlarında verimi artırıcı nitelikler taşıyan iç aydınlatma sonrasında, atölye ve fabrikanın dış görünüşü güçlendirmek ve güvenlik tedbirlerinin sağlanması açısından facade lighting (cephe aydınlatması) yapılıyor. Atölye dışı aydınlatmalarda genel olarak antigron gereçler kullanılıyor. Bu gereçlerin her türden dış etkilerden korunması hususu ön planda tutuluyor. Aydınlatma armatürleri, içerisine pislik, gaz, nem ve su girmeyecek şekilde yapılıyor. Yapım aşamalarında dikkatli olmak ve titiz davranmak gerekiyor.
Market ve Supermarket Aydınlatmaları
Market supermarket aydınlatması yapılırken, marketin tavan yüksekliğine göre uygun aydınlatma armatürü seçimi yapılır ve ışık noktasının yüksekliği hesaplanır. Bu sayede yer ve raflar için yeterli ışığın elde edilmesi sağlanır. Market aydınlatmalarında kullanılmak istenen rengin sıcaklığı, modunu ayarlayacak olan anahtar sayesinde ayarlanır.
Sarıya daha yakın (sıcak) renk ışıkların seçimiyle aydınlatılan mağaza, müşterilere kendilerini evlerinde hissetmeleri için yardımcı olabiliyor. Buna karşın beyaz ve maviye yakın, yani “soğuk” olaran nitelendirilen renkteki ışık seçimleri de daha lüks ve taze bir hissin yaşanmasına ortam hazırlayacaktır.