Çeşmeler

Diyarbakır Şehrinde Su Doldurulacak Yerler

Asırlar boyu farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan ve müzeleri, camileri, tarihi kaleleri, hanları, köprüleri, kervansarayları ve daha pek çok güzelliği ile adeta ‘gez gez bitmez’ denilecek bir şehir olan Diyarbakır çeşmeleri ile de misafirlerini suya doyurmaktadır. Diyarbakır’da içme suyu doldurulacak yerler şunlardır:

Bandeler Çeşmesi

Diyarbakır- Çermik ilçesinde bulunan bu çeşme 1756 yılında yapılmış tarihi bir çeşmedir. Bande Becan hayrı’nin ölümünden sonra restore edilmiştir.

Sahabe Sasa Çeşmesi

Cami Kebir Mahallesi’nin Pirinççiler Sokağı’ndaki bu çeşme bazalt taştan yapılmış olup bugün bir yüzü kullanılmaktadır.

Sultan Suca Çeşmesi

Hz. Ömer Cami’nin bitişiğindeki bu çeşme aktif durumdadır ve kitâbesinde 605 yılında yapıldığı yazmaktadır. Çeşmenin suyu tek bir musluktan akmakta olup suyunun Anzele’den geldiği söylenmektedir.

İçkale Çeşmesi

Merkez-İçkale’de yer alan bu çeşme Arslanlı Çeşme diye de bilinmektedir. Kitâbesi yoktur, bu yüzden kimin ne zaman yaptırdığı belli değildir. Musluk bölümünde bir arslan başı olan çeşmenin suyu buradan akar ve kesme taştan yapılan çeşmenin üstünde ise beyaz sütun üzerinde üçgen alınlık vardır.

Hatun Çeşmesi

Mardin Kapısı çıkışındaki bu çeşme Hatun Kastalı diye de anılmaktadır. Üç yönlü bu çeşmenin her bölümünde yalak, musluk ve sivri kemerli ayna taşı vardır. Güney ve kuzey bölümleri dardır ve su, burada bulunan dar bir oluktan akmaktadır.

Zinciriye Medresesi Çeşmesi

Zinciriye Medresesi öncephesindeki çeşmenin yalağı ve ayna taşı yuvarlak bir kemer içerisindedir. XII. yüzyılda inşa edildiği tahmin edilen bu çeşme günümüzde kullanılmaktadır.

Örfizade Çeşmesi

Örfizade Tekkesi’nin önündeki çeşmenin üstünde taş konsollar vardır. Musluğu, yalağı ve ayna taşı sivri bir kemer içerisindedir. Kemerin köşelerinde süs amaçlı yerleştirilen küçük sütunlar vardır. Çeşme günümüzde aktiftir.

Arbedaş Çeşmesi

Nasuh Paşa Meydanı’ndaki bu çeşme Saray kapısı istikametinde, sur duvarlarıyla yolun birleştiği kısımdadır. Çeşmenin kitabesinden 531 yılında Kanuni sultan Süleyman zamanında döneminde yaptırılmış olduğu anlaşılmaktadır.Çeşme cadde seviyesinden aşağıdadır ve 6 basamaklı bir merdiven kullanılarak inilmektedir. Çeşmenin önünde bir havuz vardır ve su iki musluktan akmaktadır.

cihan

Ben cihan, birçok projede internet üzerinde çeşitli insanlara seslendik. Bu projemiz ile de belirli kişilere seslenmeyi amaçlıyorum. Uzun zamandır çeşitli yerlerde içerikler ile karşınızdaydım. Sosyalmag.com ile yine sizlerleyim.

İlgili Makaleler


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu