Çeşmeler

Çorum Kaynak Suları ve Su Doldurulacak Yerler

Orta Karadeniz Bölgesi’ndeki en güzel şehirlerden biri olan ve Alacahöyük ve Çorum Kalesi gibi tarihi yapılara,; İncesu Kanyonu gibi doğal güzelliklere ev sahipliği yapan Çorum çeşmeler de barındırmaktadır. Çorum’da içme suyu doldurulacak yerler şunlardır:

Çatak Tabiat Parkı Çeşmesi

1984’da tescil edilmiş olan ve şehrin Merkez ilçesinde bulunan bu parkta yer alan çeşme ziyaretçiler tarafından kullanılmaktadır.

Baltacı Mehmet Paşa Çeşmesi

Baltacı Mehmet Paşa bu çeşmeyi 1705 yılında yaptırmıştır. Kitâbesi çeşmenin batıya bakan yüzünde beyaz mermerden oluşan 3 sütun üzerindedir.

Şehitler Çeşmesi

Çorum’un Bayat ilçesindeki bu çeşme, Çorumlu Ahmet Dinç isimli bir hayırsever tarafından yaptırılmıştır. 15 Temmuz şehitlerine atfedilen çeşmenin üzerinde Tek vatan, tek bayrak, tek millet, tek devlet yazmaktadır. İlçe girişindeki 4 yol kavşağının ortasına yapılan çeşme halkın su ihtiyacını gidermektedir.

Pir Baba Parkı Çeşmesi

Parkın içine yakın zaman önce yaptırılmış olan bu çeşme küçük yaşta lenfoma kanserine yakalanan ve kısa süre sonra hayatını kaybeden Duru Apraş için yaptırılmıştır. Açılışı Çorum Belediye Başkanı’nın da katıldığı ve duaların okunduğu bir törenle gerçekleştirilen çeşme Çorum’da su doldurmak isteyenlerin uğrak yeri olmaktadır.

Ayrıca Hüseyin Gazi Camii’nin bahçesinin kuzeyinde de doğal su akan bir çeşme bulunmaktadır.
Sungurlu- Manastır tepesindeki içme suyunun parazitlere ve bağırsak hastalıklarına karşı etkili olduğu belirtilmektedir.
İskilip ilçesine bağlı Yalak Kotçağız köyündeki memba suyunun da uyuz hastalığına iyi geldiği söylenmektedir.
Musallar köyünde de böbrek hastalığına iyi gelen içme suyu olduğu ifade edilmektedir.
Alaca ilçesinde Çopraşık beldesine yaklaşık 2 km mesafede yer alan su şeker hastalığına faydalıdır.
Osmancık ilçesindeki Sekibağı köyündeki içme suyu da uyuz hastalığını iyileştirmektedir.
İnal köyünde bulunan içme suyu sarılığa, Bayat ilçesinin Yoncalı köyünde çatlaklara ve yaralara iyi gelen su bulunmaktadır.
Dodurga ilçesinde Dalmaca mevkiindeki su da uyuz hastalığına faydalıdır.
Uğurludağ ilçesindeki doğal içme suyunun pişiklere ve yaralara fayda sağladığı bildirilmektedir.
Oğuzlar ilçesinin Anaklı mevkiinde böbrek taşı düşürmeye faydalı bir su bulunmakta olup ona maden suyu denilmektedir.

Bunların doğruluğu bilimsel olarak kanıtlanmamıştır fakat Çorum halkı tarihi çok eskiye dayanan bu doğal su kaynaklarından uzun yıllardır faydalanmaktadır. Günümüzde de varlığını devam ettiren bu su kaynakları umuma ait su içilebilir ve doldurulabilir çeşmelerdir.

İskilip mahallerinde birçok çeşme vardır. Genelde bu çeşmelere Haceli Çeşmesi denilmekte ve çeşmelerden akan su Hacı Ali Suyu olarak isimlendirilmektedir. Çay Suyu, Yivlik Suyu ve Kara Su gibi sular İskilip’te akan su kaynaklarıdır.

Diğer Çorum çeşmeleri ise; Delikliçınar Yenicami çeşmesi., Çamlık Çeşmesi, Harılboğazı Çeşmesi, Işıklı Meydan Çeşmesi, Çaybaşı cami çeşmesi olarak sıralanabilir.

 

cihan

Ben cihan, birçok projede internet üzerinde çeşitli insanlara seslendik. Bu projemiz ile de belirli kişilere seslenmeyi amaçlıyorum. Uzun zamandır çeşitli yerlerde içerikler ile karşınızdaydım. Sosyalmag.com ile yine sizlerleyim.

İlgili Makaleler


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu