Çin Dünyanın En Büyük Yüzer Güneş Enerjisi Çiftliğini Kuruyor
Çin, dünyanın en kötü hava kirliliğine sahip ülkeler arasında yer almakta. Birkaç şehirde yoğun duman tabakası yüzünden her yıl binlerce kişinin ölümüne neden olur.
2016 yılındaki bir araştırmaya göre, Çin’de hava kirliliğine bağlı olarak ölümlerin en önemli sebebi kömürün yakılması. Araştırmanın arkasındaki Çinli ve Amerikalı araştırmacılar ekibi, kömürün kirliliğinin 2013’te 366.000 erken ölüme neden olduğunu söyledi.
Çin, ülkenin hava kalitesini iyileştirmek için enerji projelerine en az 360 milyar dolar bütçe ayırdı. 2020 yılına kadar 13 milyon yeni yenilebilir enerji üretme sözü veriyor. Çin, şuanda güneş, rüzgar, hidroelektrik gibi alternatif enerji kaynakları alanında dünyanın en büyük yatırıcımıları arasında yer alıyor. Yeni enerji projesi ise Anhui’deki eski kömür madeninin üzerine dev bir yüzer güneş enerjisi çiftliği kuruyor.
2017 yılında Güney Çin Morning Post’un haberine göre 15.000 evi barındıracak kadar 150 megawatt güç üretebilen 166.000 panel dizilimini devreye soktular. Çin, yeni yüzen güneş enerjisi projesini 25 yıla kadar faliyete geçirecek.
Yerel enerji şirketi olan Sungrow Power Supply, bir zamanlar kömür madenciliği yapılan bir gölde projeyi geliştirdi. Daha öncesinde kömür madeninin patlaması sonucu bir çukur oluştu ve zamanla sular altında kaldı. The Guardian’ın belirtiği gibi paneller göletin üzerine kurulacak hem vahşi yaşam alanlarının korunmasını sağlar. Aynı zamanda güneş enerji panellerinin soğutulup daha verimli çalışmasını sağlar.