Burdur’da İçme Suyu Doldurulacak Yerler
Kibyra Antik Kenti, Salda Gölü, Sagalassos Antik Kenti, İnsuyu Mağarası, Susuz Kervansarayı gibi yerleriyle ünlü olan Burdur’da, içme suyu doldurulacak yerler de şehrin ziyaretçilerini memnun etmektedir.
Antoninler Çeşmesi
Çeşme; Burdur- Ağlasun ilçesindedir. 2009 yılında UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’ne alınan Sagalassos Antik Kenti’nin sahip olduğu güzelliklerden biri olan bu çeşmenin suyu henüz kurumamıştır. 1750 metre yükseklikteki bu çeşme, bölgeyi ziyarete gelenlerin ilgi odağı olmaktadır. Yaklaşık 3 bin taş birleştirilmiş ve bunlar 400 adet yapı bloku halinde tekrar restore edilmiştir. Bu çeşmenin suyundan içenlerin âşık olacağı şeklinde mitolojik bir rivayet vardır.
Çeşmedamı Çeşmesi
Çeşmedamı Mahallesi’nin Alimoğlu Sokağı’nda bulunmaktadır. Kitâbesinde çeşmeyi, Şehzade Korkut’un valilik dönemlerinde hekimi Ali bin Hamza’nın 940 yılında yaptırdığı yazılıdır. Çeşmedamı Mescidi diye bilinen ve 1971 yılındaki depremde zarar gören mescidin duvarıyla bitişik durumdadır.
Zincirli Kapı Çeşmesi
İl merkezindeki Yeni Hamam Caddesi’nde yer alan bu çeşmenin esas cephesi güneye bakmaktadır. Musluğunun önünde taştan oyma bir yalak bulunmaktadır.
İsliler Çeşmesi
İnönü Mahallesi- Yeni Hamam Caddesi’nin üzerinde yer alan bu çeşmenin iki satırlık bir kitâbesi vardır fakat burada herhangi bir tarih yazmamaktadır.
Hacı Mehmet Çeşmesi
Burdur merkezdeki Kışla mahallesi’nde bulunan çeşmenin altında Arapça harflerle bir kitâbe mevcut olup tarihi, aşınma nedeniyle okunamamaktadır.
Yine Hocanın Çeşmesi ve İki Musluklu Çeşme de Burdur’da kullanılmakta olan tarihi çeşmelerdendir.