Çeşmeler

Ayfon’da İçme Suyu Doldurulacak Yerler

Afyon’da gezerken durup dinlenebileceğiniz ve ücretsiz olarak içme suyu sağlayan birçok çeşme bulunur. Yöre halkı ve bölgedeki işletmeler, bu çeşmelerden yararlanırlar. Afyon’da içme suyu doldurulacak yerler listemiz:

1. Hodalı Çeşmesi

Hodalı Çeşmesi, Osmanlı zamanından kalan ve Afyon merkezdeki eski mahallelerde yer alır. Çeşmenin üzeri ahşap saçaklı ve diğer kısımları ise kesme taş kaplamalıdır. Çeşme kemerinde Selçuklu Sultanlarından II. İzzeddin Keyhusrev’in oğlu Keykavus döneminden kalma 1250’li tarihlere dayanan Şehseddir Ömer’in yaptırmış olduğu bir konak yazıtı bulunur.

2. Cılkoğlu Çeşmesi

Afyon, Bolvadin’de yer alan Cılkoğlu çeşmesi, Cılkzâde Hacı Süleyman Ahmet tarafından 1871 senesinde yaptırılmıştır. Çeşme, günümüzdeki haline 2. Dünya Savaşı yıllarında getirildi. Üzerinde Kütahya çinilerinden Ya Hafız ve Maşallah yazılmıştır.

3. Aliağa Çeşmesi

Afyon merkezde Çavuşbaş Mahallesi’nde yer alan Aliağa Çeşmesi, mahalle sakinleri tarafından 1906’da yaptırılmıştır. Kesme taşlar ile süslenen çeşme, fırın sokak üzerinde bulunur.

4. Şıhlar Çeşmesi

Afyon, Bolvadin ilçesinde yer alan Şıhlar Çeşmesi, Ağılönü Mahallesi’nde Hicri takvime göre 1163 senesinde yaptırılmıştır. Çeşmenin üzerinde yuvarlak bir kemer ve yazıt bulunur. Bitkisel süslemelere sahip çeşme Karahisarlı Paşazade Hacı Mustafa tarafından yaptırılmış ve halkın kullanımına açılmıştır.

5. Burmalı Çeşme

Afyon merkezdeki Çakırköyü’nde yer alan Burmalı Çeşme, köklü bir tarihe sahiptir. Roma’ya dek uzanan çeşmenin üzerinde Roman tanrı ve tanrıçalarından Nike ve Medusa ile birlikte kadın ve erkek büstlerinden kabartmalar da yer alır. Lahit teknesinden oluşturulan çeşme, bakır kapmalı çatı ile örtülmüştür. 1986 yılında üzerindeki 4 sütun restore edilmiştir.

6. Aliçavuş Çeşmesi

Sandıklı ilçesinin Hisar Mahallesi’nde konumlanan Aliçavuş Çeşmesi, Osmanlı zamanından kalmadır. Çavuş Camii’nin yan tarafındaki çeşme, kesme taş kaplamalıdır. Çeşmenin kemer ayaklarında mermer yazıtlar bulunur ve yazıtlarda Germiyanoğlu I.Yakup’un Sandıklı kalesini nasıl yaptırdığı yazmaktadır. 19. Yüzyılda restore edilmiştir.

7. Sultandağlı Laleli Çeşmesi

Afyon, Sultandağlı ilçesinde yer alan çeşme, kervansarayın yan tarafındadır. Çeşme üzerinde iki adet lüle ve kısmen sivrilen kemer bulunur. Hangi tarihte yapıldığı bilinmemekte olup üzerinde yazıt bulunmamaktadır.

8. Cevizaltı – Halime Kadın Çeşmesi

Merkezdeki Kahil Mahallesi’nde bulunan Halime Kadın Çeşmesi, Kurtuluş caddesinin köşesinde Gedik Ahmet Paşa külliyesinin yan tarafındadır. Osmanlı zamanından kalma çeşme kemerli bir yüzeye sahiptir ve kesme taşlardan yapılmıştır. Çeşmenin üzerindeki kemerde, 1764 (Hicri 1178’de) çeşmenin Halime kadın tarafından yaptırıldığı yazar.

9. Olucak Çeşmesi

Merkezdeki Olucak Mahallesi’nde yer alı. Olucak Çeşmesi’nde geometrik şekillere sahip bitki süslemeleri yer alır ve dilimli kemerler bulunur. Üzerindeki yazıtta çeşmenin Turşan Hacı Ali tarafından 1794 (Hicri 1214) senesinde yaptırıldığı yazar.

10. Taşpınar Çeşmesi

Afyon merkez bölgesindeki Taşpınar Mahallesi’nde yer alan çeşmenin yanında çamaşırlık da bulunur. Bizans mimarisine dair parçalar ve İslami mezar taşları çeşme üzerinde yer alır. Mehmet Çelebi tarafından 1800 (Hicri 1214) senesinde yaptırılmıştır.

cihan

Ben cihan, birçok projede internet üzerinde çeşitli insanlara seslendik. Bu projemiz ile de belirli kişilere seslenmeyi amaçlıyorum. Uzun zamandır çeşitli yerlerde içerikler ile karşınızdaydım. Sosyalmag.com ile yine sizlerleyim.

İlgili Makaleler


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu