GenelSağlık

Aşırı Terleme Neden Olur? Hangi Hastalığın Belirtisi? Hangi Doktora Gidilir?

Aşırı terleme sorunu her insanda kendini gösteren bir sorundur. Aşırı terleme iki kola ayrılır. Bu iki koldan biri ise, bölgesel alanlardaki terleme ve diğeri ise genel terleme olmak üzeredir. Şimdi sizlere aşırı terleme nedenleri hakkında bilgiler vereceğiz.

Bölgesel terleme alanları; koltuk altı, yüz, el, ayaklarda görünen terlemedir. Bu bölgelerde terlemenin nedenleri ise, ter bezlerin büyüklüğü, sayısı ve ayrıca aşırı çalışması bu durumun nedenleri arasındadır. Bölgesel alanda yaşanan aşırı terleme, çocukluk döneminde baş gösterir. Aşırı terleme sorunu her mevsimde kendini baş gösterir. Ancak sıcak günlerde daha çok terleme sorunu yaşanır. Heyecan, stres ve psikolojik sorunlarda terleme sorunu daha çok baş göstermektedir. Genel aşırı terleme ise, vücudun her yerinde yaşanan terlemedir. Aşırı terleme sorunun nedenleri ise, yaşanan herhangi bir hastalık, ateş basması, yaşanan günlük sıkıntılar gibi nedenler bu durumun sebepleridir. Aşırı terlemenin diğer nedenleri ise, diyabet sorunu olan kişiler, alkol kullanan kişiler, bol egzersiz yapan kişiler, kafein içerikli içecekler için kişiler, menopoz döneminde giren kişiler, kanser hastası olan kişiler, yüksek hava sıcaklığı, tiroid hormonu gibi durumlar da aşırı terlemenin nedenleridir. Aşırı terleme sonucu yaşanan aşağıdaki durumlarda hemen doktora görünmeniz gereken durumlar:
Göğüs ağrısı, ateş, hızlı nabız, nefes darlığı, kilo kaybı gibi durumlar. Terlemeye engel olmak için ise, yaz aylarında daha çok ince elbiseler giymek, bol su içmek, her gün duş almak gibi önlemlerle terleme engel olunabilir.

Aşırı Terleme Neden Olur?

Aşırı terleme durumu pek çok kişinin yaşadığı bir problem olup, kişinin günlük hayatını etkileyebilir. Terlemenin nedeni ise kişiden kişiye değişebilmektedir. Bazı kişiler stres, sıcak hava veya fiziksel aktiviteler sırasında terleme sorunu yaşarken, bazı kişilerde ise terleme daha ciddi hastalıkların belirtisi olabilir.

Bununla birlikte, aşırı terleme sorunu yaşayan kişiler genellikle endişelenir ve hayat kaliteleri bu sebeple düşebilir. Bu nedenle, terleme sorunu bir dermatoloji doktoru veya endokrinoloji doktoru gibi uzman bir doktor tarafından incelenmelidir. Ayrıca, bitkisel çözüm önerileri de terleme sorununun hafifletilmesine yardımcı olabilir. Bununla birlikte, gece uykuda terleme ve bebeklerde/gebelerde terleme de farklı nedenlere sahip olabilir.

Hastalıkların Belirtisi Olabilir

Aşırı terleme, birçok hastalığın belirtisi olabilir. Bu nedenle, aşırı terleme şikayeti olan kişilerin bir doktora başvurması önerilir. Terleme sorunu, vücudun sıcaklığını düzenleyen ter bezlerinin aşırı çalışması sonucu oluşabilir. Sıcak hava, egzersiz yapma, stres, menopoz, diyabet, hipertiroidizm, kanser ve enfeksiyonlar gibi nedenler de aşırı terlemeye yol açabilir.

Aşırı terleme, birçok hastalığın belirtisi olarak görülebilir. Özellikle gece terlemesi olarak bilinen terleme, kanser, lenfoma veya tüberküloz gibi hastalıkların belirtisi olabilir. Bu nedenle, terleme şikayeti olan kişilerin bir doktora başvurması ve profesyonel tavsiye almaları önemlidir. Dermatoloji doktorları, terleme sorunu ile ilgili tedaviler uygularken, endokrinoloji doktorları da aşırı terlemenin hormonal nedenleri için tedavi yöntemleri sunabilmektedir.

Doktora Gidilmesi Gerekiyor

Aşırı terleme, birçok farklı nedenle ortaya çıkabilir. Terleme probleminin ciddi bir hastalığın belirtisi olabileceği düşünülerek, bu şikayeti olan kişilerin bir doktora başvurması önerilir. Doktorlar tarafından aşırı terleme şikayeti olan hastaların sağlık geçmişi ve semptomları dikkatlice incelenir. Buna ek olarak, hormonal tetkikler ve hatta cilt biyopsisi örnekleri gibi her türlü test yapılabilir.

Aşırı terleme birçok farklı nedenle oluşabilir. Terleme probleminin ciddi bir hastalığın belirtisi olabileceği düşünülerek, bu şikayeti olan kişilerin bir doktora başvurması önerilir. Terlemenin nedeni hormonal bir sorun olabilir, bu durumda endokrinoloji doktoruna başvurmak gerekir. Terleme probleminiz cildinizdeki bir hastalıktan kaynaklanıyorsa, dermatoloji doktoruna gitmek daha uygun bir tercih olabilir. Unutmayın, terleme sorunu sadece rahatsız edici bir durum değil, aynı zamanda altında yatan ciddi bir nedenin belirtisi olabilir. Doktorunuzla en kısa zamanda görüşün ve terleme problemi ile ilgili sorunları çözmeye başlayın.

Dermatoloji Doktoru

Aşırı terleme sorunu, deri hastalıklarının tedavisi ile uğraşan dermatoloji doktorlarına danışılarak çözülebilir. Deri hastalıkları, genellikle vücutta meydana gelen rahatsızlıkların nedenidir ve terleme sorunu da aynı şekilde sıkıntılara sebep olabilir. Dermatoloji doktoru, terleme sorununu gidermek için öncelikle sebeplerini belirlemesi gerekmektedir. Koltuk altı, el, ayak gibi bölgelerde meydana gelen aşırı terlemelerin altında yatan sebepler saptanarak tedavi edilir. Bu nedenle terleme şikayeti olan herkesin dermatoloji doktoruna danışması önerilir.

Dermatoloji doktorları, terleme sorununu gidermek için terleme önleyici ilaçlar, antiperspirant kremler ve botoks gibi yöntemler kullanabilirler. Terleme sorunu yaşayan kişilerin, botoks gibi terleme önleyici tedavi yöntemlerini kullanmadan önce bir dermatoloji doktoruna danışması gerekir. Dermatoloji doktorları ayrıca, terleme sorunu yaşayanlara hangi alerjik reaksiyonların terlemeyi tetikleyebileceği ile ilgili bilgileri de verebilirler. Bu nedenle dermatoloji doktorları, aşırı terleme probleminin kökeninde yatan nedenleri teşhis ederek uygun tedavi yöntemlerini belirlerler.

Endokrinoloji Doktoru

Aşırı terlemenin hormonal bir nedeni varsa, endokrinoloji doktoruna gitmek en uygun çözüm olabilir. Vücudumuzdaki hormonal seviyelerdeki herhangi bir değişiklik, aşırı terleme ile sonuçlanabilir. Bu nedenle, hipertiroidizm gibi bir hormonal bozukluğun varlığı durumunda, endokrinoloji doktoruna danışmak önemlidir.

Endokrinoloji doktoru, tiroid, pankreas ve böbreküstü bezi gibi organlardan kaynaklanan hormonel düzensizliklerin tedavisinde uzmanlaşmış bir doktordur. Hormon seviyelerini kontrol etmek için kan testleri ve diğer tetkikler yapabilirler. Ayrıca, gerektiğinde hormon replasman tedavisi veya diğer ilaç tedavileri de önerebilirler.

Bu nedenle, terleme şikayeti olan kişiler, özellikle hormonal bir neden konusunda şüpheleri varsa, endokrinoloji doktoruna gitmeleri önerilir. Endokrinoloji doktorları, aşırı terlemeyi kontrol altına almaya yardımcı olabilecek doğru teşhis ve tedavi yöntemlerini belirleyerek terleme şikayetini hafifletebilirler.

Bitkisel Çözüm Önerileri

Terleme her ne kadar normal bir fizyolojik tepki olsa da bazı durumlarda aşırı terleme sorunlarına neden olabilir. Terlemenin tedavisi doktorlar tarafından yapılmalıdır ancak bitkisel çözüm önerileri de terlemenin hafifletilmesine yardımcı olabilir.

Kişniş tohumu çayı, terlemeyi önleyici özellikleri ile bilinir ve tüketimi terleme sorununu azaltmaya yardımcı olabilir. Bunun yanında zencefil de vücut sıcaklığını düşürerek terlemeyi azaltabilir. Zencefil, yiyecekler ile birlikte veya zencefil çayı olarak tüketilebilir.

Bitkisel Çözümler Amaçları
Kişniş tohumu Terlemeyi önlemek
Zencefil Vücut sıcaklığını kontrol altında tutmak

Bitkisel çözümler, aşırı terleme problemi olan kişilerin doktora gitmeden önce deneyebilecekleri yöntemlerden biridir. Ancak herhangi bir bitkisel çözümü denemeden önce doktora danışılması önemlidir.

Kişniş Tohumu

Kişniş tohumu, terlemeyi önleyici özellikleri ile bilinen bir bitkidir. Bu bitkinin tohumları kaynatılarak çay yapıldığında, aşırı terlemeyi engellemeye yardımcı olabilir.

Kişniş tohumları, antioksidanlar ve antimikrobiyal özellikler içerdiği için terlemeye sebep olan bakterileri ve mikropları öldürmeye yardımcı olabilir. Ayrıca, kişniş tohumları vücut sıcaklığını düzenleyerek aşırı terlemeyi önleyebilir.

  • Kişniş tohumu çayını hazırlamak için, 1 çay kaşığı kişniş tohumunu 1 su bardağı sıcak suyun içinde yaklaşık 10 dakika boyunca kaynatın.
  • Çayın tadının hoş olmadığını düşünenler için, kişniş tohumu özü satın alabilir veya kişniş tohumu içeren takviyelerden faydalanabilir.

Ancak, kişniş tohumu tüketmeden önce, kişisel sağlık durumunuzu dikkatlice değerlendirmeniz gerektiğini unutmayın. Eğer herhangi bir hastalığınız veya alerjiniz varsa, kişniş tohumunu tüketmeden önce bir doktora danışmalısınız.

Zencefil

Zencefil, sağlık açısından pek çok faydası olan baharatlı bir köktür. Aşırı terleme gibi sorunlarda da yardımcı olması sayesinde tercih edilir. Özellikle, vücut sıcaklığındaki ani değişimlere bağlı olarak ortaya çıkan terlemelerde zencefil önerilir. Zencefil içerisinde bulunan mineraller sayesinde terleme kontrol altına alınabilir.

Zencefilin tüketilmemesi gereken durumlar ise; kan inceltici ilaç kullananlar ve diyabet hastalarıdır. Kan inceltici ilaçlarla etkileşimi zararlı olabilirken, diyabet ilacı ile birleştiğinde kan şekeri seviyelerinde ani artışlar oluşabilir.

Zencefil, terleme problemleri yaşayan kişilerin tüketebileceği doğal bir çözümdür. Ancak herhangi bir rahatsızlığı olan kişilerin tüketmeden önce doktoruna danışması önerilir.

Gece Uykuda Terleme

Gece uykuda terleme sıkça görülen bir durumdur ve birçok nedeni olabilir. Özellikle menopoz dönemi ya da hormonel değişimler yaşayan kadınlarda sıkça görülen bir durumdur. Bunun yanı sıra, stres, fiziksel aktivite, yüksek ateş ya da bazı ilaçların kullanımı da gece uykuda terlemeye neden olabilir.

Bununla birlikte, bazı hastalıklar da gece uykuda terleme ile ilişkilendirilebilir. Özellikle lösemi, lenfoma, tüberküloz, hiperhidroz ve Kovid-19 gibi enfeksiyonlar gece terlemesine neden olabilir. Eğer gece uykuda terleme şikayeti devam ederse ve bir neden saptanamazsa, mutlaka bir doktora başvurulması önerilir.

Bununla birlikte, bazı doğal yöntemlerle de gece uykuda terleme hafifletilebilir. Örneğin, yatmadan önce tercihen ılık bir duş alınması, gevşeme egzersizleri yapılması, yatarken hava sirkülasyonunu arttırmak için bir vantilatör kullanılması ya da giyilecek kıyafetlerin pamuklu ve bol olması bu durumu hafifletmeye yardımcı olabilir.

Bebeklerde ve Gebelerde Terleme

Bebeklerde ve gebelerde terleme oldukça sık görülen bir durumdur. Bebeklerde, terleme birçok sebepten kaynaklanabilir. Yüksek çevre sıcaklığına bağlı olarak bebekler terleyebilir. Ayrıca, vücudundaki enfeksiyonlar, ateş, ve aşırı aktivite bebeklerin terlemesine neden olabilir.

Gebelerde ise, hormonal değişimler ve artan vücut sıcaklığı gebeliğin son dönemlerinde sıkça görülen bir durumdur. Gebelik sırasında bebeğin büyümesi ve vücudun daha fazla enerji harcaması da terleme nedenleri arasında yer alabilir.

Bebeklerde ve gebelerde terleme, genellikle ciddi bir sorun teşkil etmez. Ancak, bebeklerde terleme ile birlikte diğer belirtiler de varsa, bir doktura başvurulması gerekebilir. Gebelerde de, sürekli ve aşırı terleme durumunda doktor önerileri doğrultusunda önlem alınabilir. Ayrıca, gebelerin özellikle sıcak ve nemli ortamlardan uzak durmaları, bol su içmeleri, hafif ve rahat kıyafetler giymeleri önerilir.

cihan

Ben cihan, birçok projede internet üzerinde çeşitli insanlara seslendik. Bu projemiz ile de belirli kişilere seslenmeyi amaçlıyorum. Uzun zamandır çeşitli yerlerde içerikler ile karşınızdaydım. Sosyalmag.com ile yine sizlerleyim.

İlgili Makaleler


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu