Geçtiğimiz günlerde gerçekleşen Google I/O 2019 etkinliğinde tanıtılan Android Q, pek çok yeniliği de beraberinde getiriyor. Bu yeniliklerden birisi de, geri tuşuna ihtiyaç kalmadan gezinmenizi sağlayan hareketle gezinme özelliği. Söz konusu özelliğe dair ekran geçtiğimiz saatlerde, detayları ile birlikte ortaya çıktı. Android Q gezinme deneyimini ileriye taşıyacak yeni özellik haberimizde!
Android Q ile kullanıma sunulacak olan hareketle gezinme özelliği, temelde oldukça işlevsel. Ortaya çıkan yeni ekran görüntüsüyle birlikte, yeni özelliğin size üç farklı seçenek sunacağını görüyoruz. Bu seçeneklerden ilki ‘tamamıyla hareketle gezinme‘ olarak adlandırılmış. Bu özelliği aktif ettiğinizde, alttaki gezinme çubuğu yok oluyor. Ekranın altından yukarı sürükleyerek ana ekrana, sağdan sola veya soldan sağa sürükleyerek önceki ekrana ve ekranın altından sürükleyip bekleyerek son görevler listesine gidebiliyorsunuz.
Bununla birlikte diğer bir seçenek de ‘2 tuşla gezinme‘ özelliği. Bu seçenek şu an halihazırda Android Pie yüklü cihazlarda kullanılabiliyor. Ana ekran ve geri tuşu gezinme çubuğu üzerinde yer alırken, ekranlar arası geçiş yapmak için ana ekran tuşunu sağa ve sola, son görevlere gitmek için de ana ekran tuşunu yukarı sürüklüyorsunuz.
En son seçenek ise standart gezinme tuşlarının bulunduğu gezinme şekli. Yeni gezinme şekillerinin oldukça işlevsel ve kolay olduğunu söyleyebiliriz. Yeni güncelleme daha pek çok özelliği de beraberinde getiriyor.
Mart ayında geliştiriciler için beta sürümü sunulan Android Q, Android Ürün Yöneticisi Stephanie Cuthbertson tarafından son kullanıcı için detaylandırıldı. Android Q özellikleri arasında dikkat çeken büyük yenilik karanlık mod oldu. Hızlı ayarlardan kolayca erişilebilen ve aynı zamanda pil tasarrufu modu açıldığında etkinleştirilen karanlık mod, Android kullanıcılarına sunuluyor. Ortaya çıkan ekran görüntülerine göre bu mod tüm uygulamalar için kullanılabilecek.
Android Q özellikleri arasında dikkat çeken bir diğer yenilik ise ekran kaydı. Bu özellik ile Google’ın makine öğrenme algoritmaları devreye giriyor. Ekran kaydı yapabilmek için ek bir uygulamaya olan ihtiyaç bu sayede ortadan kalkıyor.