Çeşmeler

Amasya’da İçme Suyu Doldurulacak Mekanlar

Karadeniz’in enfes kaynaklarından su içmek istiyorsanız bölgede yer alan çeşmelerden yararlanabilirsiniz. Su doldurabileceğiniz Amasya çeşmeleri, tamamen ücretsizdir. Amasya’da içme suyu doldurulacak yerler aşağıda sıralandığı gibidir.

1. Konak Çeşmesi

Hatuniye Mahallesi, Hazeranlar sokakta yer alan Konak çeşmesi, 130 x 120 metre boyutlarındadır. Çeşme üzerinde tek sıra halinde kirpi saçakları bulunur ve çeşme, tuğla ile kesme taşlardan yapılmıştır. İki tarafında kesme taşlar çeşmeyi, destekler. Üzerinde kitabe ya da yazıt bulunmaz.

2. Ziyaret Çeşmesi

Amasya, Ziyaret kasabasında bulunan çeşme, Hicabi Baba Türbesi’nin arka sokağında yer alır ve tarihi hamamın karşısındadır. Çeşmenin boyutu 2.30 x 3.35 metredir. Tuğladan yapılan çeşmenin aynalık bölümünde kesme taşlar yer alır. 1664 (Hicri takvim 1075) senesinde El-Hac İbrahim Çelebi tarafından yaptırıldığı düşünmektedir.

3. Bağlıca Köyü Çeşmesi

Bağlıca Köyü, Amasya’nın 24 km batısında yer alır. Çeşme, devşirme taşlardan ve tuğladan yapılmıştır. Yan taraflarında 2 tane taşlık ve iki adet lüle yeri bulunur. Daha sonradan çeşme üzerine niş eklenmiştir.

4. Gökmedrese Çeşmesi

Gökmedrese mahallesinde yer alan çeşme, tonoz ve kemerden oluşur. Melik Gazi Sokak ile Ferhat Sokak’ın kesiştiği köşenin sol tarafında çeşmeyi bulabilirsiniz. Çeşme mimarisinde bindirme tekniği kullanılmış ve daha sonra tuğla ile kaplanmıştır. Yarım pandatifler kemerin iki tarafında yükselir. Selçuklu dönemine ait eyvan türbe tipine örnektir.

5. Ferhat Sokağı Çeşmesi

İsminden de anlaşılacağı üzere Ferhat sokağı, Gökmedrese mahallesinde yer alan çeşme, yuvarlak bir kemere sahiptir.

6. Pir Mehmet Çeşmesi

Pir Mehmet Çelebi Camii’nin önünde yer alan çeşme, yol ile minare arasındadır.

7. Narlıbahçe Çeşmesi

Amasya merkezindeki Üşler mahallesinde yer alan Narlıbahçedılar Çeşmesi, Necip Pehlivan Sokağı ile Mustafa Kemal Paşa caddesinin birleştiği köşededir. Amasya Müzesi yakınındaki çeşmenin ortasındaki tablada çeşme ismi yazılıdır. Yalağı 1.08 x 0.53 m boyutlarındadır. Osmanlı döneminden kalmıştır.

8. Hatuniye Çeşmesi

Hatuniye mahallesi, Hazeranlar sokakta yer alan çeşme, Hatuniye Camii’nin köşesinde yer alır. Üzerinden tek sıra halinde kirpi saçaklar bulunur. 1.26 x 1.30 metre boyutlarındadır. Üzerindeki kitabede Arapça olarak ‘’ Hayrat olarak (Allah yolunda) bu akan çeşmeyi isteyip, Bülbül Hatun Mahallesi gibi bakımsız yeri geliştirdi.’’ Yazısı yer alır.

9. Çilehane Çeşmesi

Bulgurlu mahallesinde Çilehane Sokak’ta yer alan çeşme, mermerden yapılmıştır. Tarihi, Osmanlı zamanlarına uzanır.

10. Kapı Ağası Hüseyin Ağa Çeşmesi

Bahçeleriçi Mahallesi’nde Medrese sokak ile Zübeyde Hanım caddesinin birleştiği köşede yer alır. Yüksekliği 2.70 metre, genişliği 2.60 metredir. 1489 (Hicri 894) senesinde Kapı Ağası Hüseyin Ağa medresesi ile birlikte yaptırıldığı düşünmektedir.

cihan

Ben cihan, birçok projede internet üzerinde çeşitli insanlara seslendik. Bu projemiz ile de belirli kişilere seslenmeyi amaçlıyorum. Uzun zamandır çeşitli yerlerde içerikler ile karşınızdaydım. Sosyalmag.com ile yine sizlerleyim.

İlgili Makaleler


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu