Genel

Buzullarda Antik Virüsler Keşfedildi

Buzullarda bulunan virüsler tekrar mı canlanıyor?

Buzullarda bugün bizlere salgın oalrak dönen virüslerin tarihi, ilk omurgalı hayvanlara kadar dayanıyor. Belki de ilk hayvanlara kadar dayanan bu virüs – salgın çok eski evrimsel bir geçmişe sahip olduğu düşünülmektedir.

Buzullarda Virüs Araştırması
Buzullarda antik virüs keşfedildi

Dünya üzerinde iklimin hızla değişmesi ve buna bağlı bir takım değişiklikleri incelemek adına 1960 tarihinin sonunda Grönland ve Antartika’da araştırmacılar buz tabakaları üzerinde çalışmalara başlamışlardır. Richard Alley GIPS projesi kapsamında ekibi ile 1990’ların başında 2 mil uzunluğunda bir çekirdeği (3.053.44 metre) çekerek bir rekor kırmışlardır. En eski kayıtlar, bulgular bile Antartika’dan çıkmıştır. Bilim adamları ayrıca iklimsel değişikliğe bağlı araştırmaları Peru ve Bolivya, Tanzanya, Asya kıtalarında bulunan dağlarda bazı çekirdekler almışlardır.
Buzullarda yapılan araştırmalarda, en derinlerde mikroplar keşfedilmiş ve bilimsel araştırmalar insanları umutlandırırken ekolojik problemi de doğurmuştur.

Buzullarda Virüs Araştırması
Küresel ısınma dünya üzerinde buzulların erimesine yol açarken, eski bakteri ve virüslerin tekrar ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. Bu eski patojenler ise şu anda mevcut türleri tehdit etmektedir.

Araştırmacı Zhi-Ping Zhong ve ekibi Çin’in kuzeybatısında bulunan Kunlun Dağları‘nda bulunan Tibet Platosunda çıkarılan buz çekirdeklerinin ikisinde de 33 virüs grubuna rastladılar. Keşiflerde elde edinilen buz çekirdeklerinin tarihi araştırmalar sonucunda 15 bin yıl öncesine dayanmaktadır. Tibet platosu, birçok vahşi hayvana ev sahipliği yapan kurak bir otlaklık alandır. Dünya’nın Çatısı olarak bilinen Tibet Platosu, iklim bilimcileri için: Üçüncü Kutup ismini taşımaktadır.

Araştırmacılar ele aldığı makalede, sığ plato merkezinin 1992 tarihinde 35, 2015 tarihinde ise 52 metreye kadar indiklerini açıklamıştır. Bu virüs grupları incelendiğinde farklı gruplardan oluştukları tespit edilmiştir. Birbirlerinden farklı olmalarının sebebi ise, farklı derinliklerde olmalarıdır. Buzullarda mikropların keşfedilmesi 20. yüzyıla dayansa da, bilim insanları Vostok’ta bulunan buz çekirdeği üzerinde yapılan araştırmaların 1980 tarihine dayandığını açıklamışlardır. 1980 tarihine kadar bu konular ihmal edilmiştir.

Yararlanılan Kaynaklar:

http://www-bprc.mps.ohio-state.edu/Icecore/front-page.html

https://earthobservatory.nasa.gov/features/Paleoclimatology_IceCores

 

cihan

Ben cihan, birçok projede internet üzerinde çeşitli insanlara seslendik. Bu projemiz ile de belirli kişilere seslenmeyi amaçlıyorum. Uzun zamandır çeşitli yerlerde içerikler ile karşınızdaydım. Sosyalmag.com ile yine sizlerleyim.

İlgili Makaleler


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu