Ordu İlinde Su Doldurulacak Yerler
Giresun ve Samsun’a komşu olan, ülkemizin en fazla nüfusa sahip 30. şehri Ordu şelâleler, vadiler, ormanlar, dağlar ve muhtelif doğal güzellikleri ile yaşayanların çok şanslı olduğu, orada yaşamayanların ise hayatlarında bir defa mutlaka gidip görmeleri gereken bir şehirdir. Ordu çeşmeleri de şehrin sahip olduğu güzelliklerden biridir. Ordu’da içme suyu doldurulacak yerler şöyle sıralanabilir:
Ordu- Altınordu’da 1842 yılında yapılmış olan Oluksuyu Çeşmesi ile 1911 itibariyle yapılmış olan Kirazlimanı Çeşmesi restorasyondan geçirilerek kullanıma açılmıştır.
Gülyalı ilçesindeki Kestane Mahallesi’nde yer alan Kurtlu Çeşme yine restore edilerek hizmete sunulan bir diğer çeşmedir.
Kabadüz ilçesi Harami Mahallesi’ndeki Oluklu Çeşme 2003’te ‘kültür varlığı’ unvanıyla tescillenmiş olan Oluklu Çeşmesi de 2 asırdır kullanılmaktadır. Çeşmenin üzerinde Osmanlıca tuğra ve yazılar bulunmaktadır. Kaynak suyla beslenen bu asırlık Çeşme Ordu’ya yolu düşenlerin uğramadan dönmemesi gereken bir yerdir.
‘Gıli Gıli Çeşmesi’ diye bilinen çeşme de tarihi bir şaheser ve su ihtiyacını gideren değerli bir kaynaktır.
Osmanbey Çeşmesi ise Ordu’nun Merkez Saray mahallesindedir. Ulugazi Sokak’taki çeşmenin XIX. Yüzyılda yapıldığı belirtilmektedir. Kubik kesme taştan yapılan çeşmenin iki musluğu bugün hâlâ akmaktadır.
Oluksuyu Çeşmesi merkez ilçesinin Kiralimanı Mahallesi’nde, Oluksuyu Sokak’tadır. 1842 yılında düzgün kesme taştan yapılan bu çeşme de kullanımdadır.
Kiraz Limanı Çeşmesi, diğer adıyla Keçiköy Çeşmesi/ Çürüksulu Ali Paşa Çeşmesi; Konstantin Çeşmesi, Yusuf Ağa Çeşmesi ve Mustafa Bey Çeşmesi de Ordu-Merkez’deki diğer aktif çeşmelerdir.