Kırklareli Merkezde Su Doldurulacak Yerler
İstanbul, Edirne ve Tekirdağ’ın çevrelediği, Trakya bölgesindeki şehirlerden biri olan Kırklareli Dereköy Sınır Kapısı’nı bulundurmakta olup tarihi, kültürel ve turistik bakımdan önemli bir şehirdir. Kırklareli’de içme suyu doldurulacak yerler olarak gösterebileceğimiz Kırklareli çeşmeleri şunlardır:
Karaumurbey Çeşmesi: Karaumur Caddesi’ndeki bu çeşme 1844’te inşa edilmiştir. İki cepheli görünümüyle bu çeşme gelen geçenlerin uğrak noktası olmakta, arka cephesinden akan Gerdanlı suyu ile faal durumdadır.
Kadı Ali Çeşmesi: Tek cepheli bu köşe çeşmesi kesme küfeki taştan yapılmıştır. Doğu Mahallesi’nde’ki Tırnova ve Yanık Kışla caddelerinin kesişim noktasında yer alan çeşme Kadı Camii’nin karşısındadır. Sivri kemerli nişte yer alan ayna taşında bulunan tek musluktan su akmakta olup nişin yanlarında da oturma taşları vardır.
Kayyumoğlu Çeşmesi: Kayserili Hacı Hasan Ağa’nın yaptırdığı, Karacaibrahim Mahallesi’ndeki bu çeşme dikdörtgen planlıdır. Tek yüzünde bulunan musluktan sağlanan su Kırklareli’li vatandaşların kullanımına açıktır.
Kara Umurbey Çeşmesi: Demirtaş Mahallesi’ndeki çeşme Hacı Süleyman adlı bir hayırseverin 1844’te yaptırmış olduğu bir çeşmedir. Önceleri pazar yerinde iken oradan kaldırılıp bugünkü yerine getirilmiştir. Su, çeşmenin tek cephesindeki musluktan akmaktadır.
Hapishane Çeşmesi: Bu çeşmenin de tek yüzü kullanılmakta olup Karakaş Mahallesi’ndedir. XIX. Yüzyılda yapılan bu meydan çeşmesi ile Hapishane binası birbirine bitişiktir.
Kuru Paşa Çeşmesi: Bu çeşme Kayalık Çeşmesi olarak da bilinmektedir. Karacaibrahim Mahallesi’ndeki çeşmenin tarihi XIX. Yüzyıla dayandırılmaktadır. Tek cepheli bu duvar çeşmesinin ön yüzünde bulunan basık kemerli nişteki musluktan su gelmeye devam etmektedir.
Gerdanlı Çeşmesi: Her ne kadar iki cepheli olsa da tek cephesi kullanımdadır. Bu meydan çeşmesinin yapılış tarihi XİX. Yüzyılın sonlraına denk gelmekte olup çeşmenin konumlandığı yer Doğu Mahallesi’dir.
Kocahıdır Çeşmesi: 1905 senesinde Kayserili Hacı Hasan Ağa’nın inşa ettirdiği çeşme Kocahıdır Mahallesi’nde bulunmaktadır. Kocahıdır İlköğretim Okulu’nun yakınındaki çeşme tek yüzlüdür. Bu duvar çeşmesi dikdörtgen plan şemasına sahiptir. Su temini ayna taşının üzerinde yer alan musluktan sağlanmaktadır.
Babaeski Dördüzlü Çeşme: Bu çeşmeye Dört Yüzlü Çeşme de denilmektedir. Hamam karşısında, asfalt üzerindeki çeşme 17. Yüzyılda yapılmıştır. Su akıtmaya devam eden çeşmenin kitâbesi yoktur. Kubbeli ve dört cepheli bu meydan çeşmesinin tek yüzü faaldir ve Kırklareli halkının su kaynağı olmayı sürdürmektedir.