Bel Fıtığının Sebepleri ? Bel Fıtığına Ne İyi Gelir ?
Bel ve omurgamız bütün vücudu ayakta tutar. Yumuşak dokuları korur ve hareket etmemizi sağlar. Belimiz tüm vücudumuzun toplam ağırlığını önce kendisine daha sonra sağ ve sol ayağımıza dağıtır. Bu nedenle belimizin sağlığı oldukça önemli.
Fıtık ise; herhangi bir dokunun başka bir organın boşluğuna doğru çıkıntı yaparak doku ve organlara sinirlere zarar vermesi olayıdır. Fıtık deyip geçmemek gerekir oldukça önemlidir. Erken dönemde teşhis edilmez ise kişiyi felce kadar götürür. 5 adet bel omurumuz bulunmaktadır. Bunlar sıra ile L1-L5 arasında numaralandırılmış omurlardır.
Omurilik de omurga içinden geçeceği için bu omurlar büyük önem taşırlar. Peki fıtık nasıl oluşur? Fıtık ani gelişen basınçla birlikte çıkıntı yapar. Mesela şiddetli hapşırma esnasında oluşan basınçtan dolayı fıtık oluşma ihtimali vardır.
Bunun dışında kendini zorlayarak öksürme ve ağır yük taşıma gibi eylemler de zamanla fıtık oluşmasına ve fıtığın oluştuğu yerdeki sinirin harabiyetine neden olur. Şimdi bel fıtığına ne iyi gelir, neler yapılmalıdır, bunları araştıracağız.
Bel fıtığı erken dönemlerde belde tutulma ağrı hareket kısıtlılığı gibi belirtiler verir. Bireyler çok önemsemez ve bir hekime başvurmadıkları için bu dönemde kendi kendilerini tedavi etmeye kalkışırlar bu çok tehlikelidir. Bu belirtileri hissetmeye başladığınız anda doktora başvurarak gerekli olan tedaviyi olmanız gerekmektedir. Erken dönemde ameliyat mecbur kalınmadıkça önerilmiyor.
Belirtilere yönelik tedavinin uygulanması hekimlerin en çok tercih ettiği tedavi şeklidir. Bunun dışında belirtileriniz gittikçe ciddileşiyor ise hekimlerin ameliyattan önceki önerisi fizik tedavi oluyor. Fizik tedavi ile harabiyete uğrayan sinirleri düşük bir ihtimal de olsa geri döndürmek mümkün ve kişiden kişiye de değiştiği için denemekte fayda var diyebiliriz.
Tüm bunlara rağmen şikayetleriniz geçmiyor ve günlük aktivitelerinizi yapamıyor iseniz, hekiminizle görüşerek ameliyat olmanız da fayda var. Şu da unutulmamalıdır ki fıtıklar ameliyattan sonra tekrarlayabilir. Bu yüzden iyice düşünerek duruma göre hareket etmenizi tavsiye ederiz.