Gastrit halk arasında en yaygın olan rahatsızlıklardan biridir. Fakat yüzeysel bir hastalık olduğundan çoğu zaman farkına varılmaz. Gastrit bakteriler kaynakları enfeksiyonlar sebebiyle oluşur. Mide sıvısının iltihaplanması olayıdır. Yetişkinlerde görülür.
Eğer gastrite teşhis konmaz ve çok ilerler ise enfeksiyon yaralara dönüşüp ülsere sebebiyet verebilir. Yapılan çalışmalara göre her iki kişiden biri gastrit hastalığına sahiptir. Fakat çok yüzeysel ve kendini belli etmeyen bir hastalık olduğu için teşhis edilmesi zordur.
Peki, gastrit nedir ve nasıl geçer ? Fazla çay, alkol, sigara, asitli içecek gibi şeylerin tüketilmesi ve beslenme bozuklukları gastrite davetiye çıkarmaktadır. Midedeki fazla asit üretimi gastrit riskini arttıracağından alınan gıdalara ve içilen şeylere dikkat edilmeli, sinir ve stresten uzak durulmalıdır.
Teşhis konmasının ardından düzenli ilaç kullanımı ile gastrit tedavi edilebilir. Tedavi süreci kolaydır. Ancak kesinlikle alınan besinlere dikkat edilmelidir. Midenin hassasiyeti göz önünde bulundurularak kişiye uygun bir diyet listesi de uygulanarak tedavi süreci hızlandırılabilir. Hasta tedavinin ardından beslenmesine dikkat etmezse gastrit tekrar görülebilir.
Gastrit mide tahrişi ve tahribatı ile alakalı olduğundan hem tedavi sürecinde hem de daha sonraki dönemde yenilen içilen şeylere dikkat edilmesi gerekir.
Az yağlı yiyecekler, bol bol sebze meyve tüketimi, baharatsız ve acısız besinler, asitsiz içecekler tercih edilmeli; aşırı sigara kullanımı, alkol kullanımı, çay kahve gibi içeceklerden ve kafein tüketiminden kaçınılmalıdır. Mutlaka doktor kontrolünde tedavi uygulanmalıdır.