Alternatif tıpın bir mucizesi olarak bilinen bu bitki, yol kenarlarında, dağlarda, su kenarlarında, ağaçlık alanlarda, meralarda vb. yerlerde bulunur. Bulunması oldukça kolay olan bir bitkidir. Ebe gümecinin faydaları saymakla bitmez.
Ağızdaki bakterilere karşı mükemmel bir prooksidan özelliğe sahiptir. Ağız gargaraları, faranjit ve kronikleşmiş bademcik iltihaplanmasına iyi gelir. İçeriğinde % 10 – 15 müshil yapıcı maddeler olduğundan yumuşaklık verir.
Katı olan dışkıyı yumuşatır. Bağırsaklar üzerinde olumlu etkiye sahiptir. Taze yapraklarından hazırlanan lapası çıban ve yaraların ağrısını dindirmede kullanılır. Eğer yaranın üstüne posasını indirirseniz yaranın zamanla iyileştiğini ve renginin açıldığını göreceksiniz.
Ayrıca akciğerlerde balgam toplanmasında, öksürük ve bronşitte, ses kısıklıklarında, anfizemde faydalıdır.Bunun sebebi boğazı yumuşatmasıdır.Ayak şişkinlerinde, kırık ve çıkıklardan ileri gelen şişkinliklerde,banyoları çok yararlıdır. Ebe gümecini kaynatıp suyuyla durulamasını yaparsanız gözle görülür bir etkiyi göreceksiniz.
Göz kuruluğu çekenlerde çayı ile pansuman iyi gelir. Burun kanamasını durdurur. Burun tıkanıklığını giderir. Mide ve bağırsakların muntazam çalışmasını sağlar. Kabızlığı giderir. Mide bulantısı ve kusmaları önler. Ateşi düşürüp, vücuda rahatlık verir. Kadınlarda menstruasyon sırasında görülen abdomen, kasık ağrılarının giderilmesinde, iltihapların önlenmesinde, alerjide, ciltte alerjiler sonucu görülen kaşıntılarda, deri döküntülü rahatsızlıklarda bu bitkinin çayı çok büyük fayda sağlar.
Faydalarını bu şekilde saymak yetmeyebilir. Ebe gümecini kaynatarak, çay gibi demleyerek, haşlayarak, posasını çıkarıp merhem gibi kullanarak, sebzelerle kızartarak, yoğurtla salata şeklinde kullanarak vb birçok şekilde kullanabilirsiniz.