Domuzlarda görülen ancak değişime uğramasıyla insandan insana da geçmeye başlayan ve H1N1 virüsünün sebep olduğu domuz gribi öksürük, boğaz ağrısı ve yüksek ateşe sebep olan solunum yolu hastalıkları içerisinde en bulaşıcı olanıdır. Önceleri Amerika’da görülmeye başlayan hastalık, daha sonra Avrupa, Afrika ve Asya olmak üzere tüm ülkeye hızla yayılmıştır. Peki, domuz gribi belirtileri nelerdir ?
Tıpkı diğer grip hastalıkları gibi öksürme ve hapşırma ile bulaşan domuz gribi; hasta kişilerle ve eşyaları ile temas yoluyla da bulaşabilmektedir. Belirtiler başlamadan 1 gün önce bulaşıcılığı başlayan domuz gribinin bulaşıcılık etkisi 7 güne kadar da sürebilmektedir.
Domuz gribinin belirtileri arasında; yüksek ateş, boğaz ağrısı, öksürük, burun akıntısı, üşüme, eklem ağrısı, baş ağrısı, halsizlik, titremenin yanı sıra ishal ve kusma da sayılabilir. Daha önceki yıllarda domuz gribinin zatürre ve solunum yetmezliği gibi hastalıklara da sebep olduğu görülmüştür.
Çocuklar, hamileler ile kalp, şeker, akciğer ve böbrek gibi kronik hastalığı olanlar domuz gribi için risk grubundadır. Domuz gribinin bulaşmasını önleyebilmek için alınması gereken bazı önlemler vardır. Hasta kişi öksürük ve hapşırık esnasında ağzını ve burnunu mutlaka mendille kapatmalıdır.
Domuz Gribi Çok Tehlikelidir !
Ellerin sıklıkla sabun ve suyla yıkanması da gribin bulaşmasını önlemede en etkili yöntemdir. Mekanın sık sık havalandırılması gerekirken, hasta kişinin iyileşene kadar dinlenmesi de gerekir. Ayrıca hasta kişi iyileşene kadar fazla kişi ile temas etmemelidir. Hastanın kullandığı eşyalara dokunulmamalı bunlar düzenli olarak dezenfekte edilmelidir.